Google Engage Academy: up-to-date met Adwords en Analytics

15 juni 2012 - Door Eric de Vos    Online marketing

Afgelopen vrijdag togen Paul en ik op uitnodiging van Google naar de Westergasfabriek in Amsterdam, alwaar zo'n 500 professionals deelnamen aan de Google Engage Academy. Twee sprekers, beide van internetbureau Cardinal Path uit VS/Canada praatten ons bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing.

Online adverteren blijft in de lift

David Booth, een begenadigd spreker, vertelde ons in de ochtendsessies meer over de ontwikkelingen in Adwords en de vervanger van Google Website Optimizer: Content Experiments. Dit alles in de wetenschap dat in Q1 2012 de advertentieuitgaven in de VS van $8 naar $9 miljard stegen in vergelijking met Q1 vorig jaar:

 

Daarnaast geeft onderzoek van Forrester aan dat ook de uitgaven aan mobiele advertenties fors zullen stijgen: in 2016 zal er 38% meer budget aan worden besteed.

Google Adwords: 2 nieuwe tips&trucs

Enkele recente nieuwe features in Adwords maken  het mogelijk om op deze ontwikkelingen in te spelen en zo meer rendement uit je advertenties te halen. De twee belangrijkste lichten we eruit:

  • Naast de Conversion optimizer, is nu ook de Display Campaign Optimizer voor alle adverteerders beschikbaar. Deze indrukwekkende tool gebruikt meer dan 1000 variabelen om de optimale plek voor jouw banner te bepalen. Belangrijk, aangezien het advertentiebudget van het Display Network al bijna gelijk is aan Search Ads.

  • Om advertenties beter te kunnen richten op mobiele gebruikers kun je nu uitgebreid filteren op merk telefoon, besturingssysteem (iOS, Android, zelfs op versie) maar ook of iemand via WiFi of provider (KPN/Vodafone/T-Mobile) met het internet is verbonden. Dit helpt je om te bepalen of iemand rustig op de bank zit of haastig onderweg is:

Testen, testen en nog eens testen

David schreef een boek over de Google Website Optimizer, een tool waarmee je (gratis) A/B en multivariate testen kon doen. Per 1 augustus wordt deze vervangen door Content Experiments, die zullen worden geïntegreerd in Google Analytics.

Hij gaf een uitgebreide demo hoe deze krachtige tool de verbeteringen aan je website kan laten testen. Want testen is de enige manier om te zien hoe deze wijzigingen uitpakken. En het mooie is: bezoekers zullen niet eens doorhebben dat ze worden getest!

Overtuig je bezoekers: conversies

Centraal bij het verbeteren van je website staat het optimaliseren van het aantal conversies: het behalen van de gewenste doelen op je website. Een aantal basisprincipes die je hierbij in gedachten kunt houden:

  • Verplaats je in de gedachten van de bezoeker, veel beslissingen zijn emotioneel, niet rationeel
  • Bekijk in Analytics welke pagina het minst presteert in je 'verkooptrechter', hier is het makkelijkst  winst te behalen
  • "Free" of "Gratis" is nog altijd een zeer krachtige trigger voor mensen
  • Mensen willen geleidt worden, actief vertellen wat ze moeten doen: "Koop dit product" of "Maak een account aan"
  • Bij het gebruik van beeld: mensen kijken graag naar mensen, zorg dat hun ogen op de volgende gewenste actie zijn gericht.

Een interessante tool om goede landingspagina's te maken en testen is Unbounce, die in een blog 20 voorbeelden van goede/slechte conversiepagina's geven.

Google Analytics: meten is weten

Om zaken aan je website te kunnen optimaliseren is het van belang dat je beschikt over goede data. Zo is het essentieel om te bepalen welke doelen je website kent en idealiter zijn deze ook in Google Analytics ingesteld. Op deze manier kun je bepalen welke zoekwoorden, externe links of advertenties uiteindelijk het meeste resultaat opleverden. En vervolgens kun je je marketinginspanning op deze bronnen (referals, organic search, Adwords?) richten.

Remarketing: grote kans of ronduit irritant?

Je kent het waarschijnlijk wel: je bekeek een paar sneakers in een webshop en vervolgens krijg je dat paar sneakers de rest van de week als advertentie op andere websites te zien. Remarketing is iets dat je zelf redelijk makkelijk kunt doen met Adwords in het Display network. Wanneer mensen een bepaalde pagina hebben bekeken 'zet je ze op een lijst' (of eigenlijk een cookie op hun computer). Vervolgens kun je deze mensen specifieke advertenties tonen. Let wel op dat je dit niet té specifiek doet, mensen zijn over het algemeen erg op hun privacy gesteld en houden er niet van bespied te worden.


Al met al was het een zeer interessante dag met een hoop handige tips die we binnenkort voor onze klanten in de praktijk kunnen brengen. Benieuwd welke zaken voor jou interessant zijn? Wij denken graag eens met je mee!