Naar navigatie Naar hoofdinhoud

Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. Meer informatie.

Ga naar het overzicht
Ga naar de homepagina Ga naar het overzicht

Palliatieve zorg: als thuis niet meer kan

Wanneer de behandeling van een ziekte geen optie meer is en een palliatieve patiënt zijn laatste levensfase ingaat, neemt zijn leven een ingrijpende wending. Patiënten die op dat moment in het ziekenhuis liggen, kunnen daar vaak geen palliatieve zorg krijgen. In deze moeilijke periode moet in korte tijd besloten worden op welke plek ze hun laatste fase willen doorbrengen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor mensen die palliatieve zorg nodig hebben en thuis niet willen of kunnen sterven. Bijvoorbeeld een verpleeghuis, bijna-thuis-huis of hospice. Helaas weten patiënten en hun naasten hier vaak weinig over en volgen ze het advies van de zorgprofessional automatisch op. Onze afstudeerder Nathalie heeft onderzocht hoe patiënten en hun naasten vroegtijdig geïnformeerd kunnen worden over de mogelijkheden, zodat ze een bewuste keuze maken die aansluit op hun behoeftes en wensen. Het resultaat is de applicatie ‘Minos’.

Hoe helpt Minos bij het krijgen van de juiste zorg?

De app is in feite een keuzehulp die uit twee delen bestaat. In het eerste deel wordt uitgelegd wat palliatieve zorg is, wat je als patiënt kan verwachten van een verpleeghuis, bijna-thuis-huis of hospice en wat de verschillen zijn. Dit helpt met het invullen van de vragen in het tweede gedeelte. Ook stelt het gerust, omdat patiënten leren wat palliatieve zorg is. Het tweede deel van de app brengt de wensen en behoeften van de patiënt met behulp van twaalf vragen in kaart. De palliatieve patiënten geven bijvoorbeeld aan of ze ergens naartoe willen waar euthanasie mogelijk is of hun huisdieren bij hun kunnen zijn. Naast het beantwoorden van de vragen geven ze aan of hoe zwaar vragen moeten wegen en waar ze willen verblijven: hun woonplaats, die van een naaste of een andere locatie naar keuze.

Het juiste advies over palliatieve zorg

Op basis van deze data wordt wordt een top drie van hospices, verpleeghuizen en bijna-thuis-huizen voorgesteld. De app toont foto’s en beschrijvingen van de verschillende verblijven en patiënten kunnen hun favorieten opslaan. Wanneer het einde nadert, houdt de patiënt een besluitvormingsgesprek met zijn verpleegkundige en naasten. Dankzij de app zijn ze hier langzaam op voorbereid. Samen besluiten ze welke optie, ook vanuit medisch opzicht, de beste is voor de patiënt. De verpleegkundige zet de aanvraag in gang. Doordat de patiënt vooraf beter geïnformeerd is, maakt hij een passende keuze. Dit zorgt voor meer rust tijdens de laatste levensfase.

 

Gebruiksonderzoek met de doelgroep

Om er zeker van te zijn dat de app aansluit bij de behoeften van patiënten, hun naasten en het werkproces van de betrokken zorgprofessionals, heeft Nathalie veel gebruiksonderzoek gedaan. Ze heeft meegelopen in hospices om zich in te leven in de doelgroep, heeft stakeholders in het proces geïnterviewd en heeft in diverse fases van het ontwerpproces met nabestaanden gesproken om haar ontwerpen te toetsen.

De toekomst van Minos

We zijn trots: Nathalie is met een prachtig cijfer is geslaagd voor haar studie Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool Rotterdam. Samen met de initiatiefneemster van het afstudeerproject, Erica Witkamp (hoofddocent Verpleegkunde en onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam en bij het Erasmus MC) en Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam en omstreken onderzoeken we de mogelijkheden voor het realiseren van de keuzehulp.

Nieuwsgierig naar andere E-health oplossingen? Bekijk ze hier.

Volgend blogartikel Hoe wij gemeenten helpen zich voor te bereiden op de toekomst
Hoe wij gemeenten helpen zich voor te bereiden op de toekomst

Wij zijn Hoppinger

Met een team van 80 specialisten vertalen we complexe en uitdagende vraagstukken naar web en native oplossingen die onze opdrachtgevers succesvoller en het leven van hun publiek gemakkelijker maken. Zo maken we als strategisch partner digitale ambities waar.

Meer over ons