Naar navigatie Naar hoofdinhoud

Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. Meer informatie.

Ga naar het overzicht
Ga naar de homepagina Ga naar het overzicht

Wat wil je ons vragen?

Hoi, ik ben

en ik wil graag weten


Jullie kunnen me
op

Het internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Steeds meer informatie is alleen nog maar toegankelijk via het web. Steeds meer interacties met bedrijven en instanties kunnen alleen maar online worden gedaan. Houden die bedrijven wel genoeg rekening met hun doelgroepen en wat zij wel en niet kunnen? Hoe gebruiken mensen websites als ze bijvoorbeeld de Nederlandse taal niet goed begrijpen? Als ze moeite hebben met lezen? Kleurenblind zijn? Of door een beperking niet in staat zijn een muis nauwkeurig te bewegen? En hoe zit het met gebruikers zonder beperking, heeft toegankelijkheid voor hen ook een positieve impact? In dit artikel vertel ik waarom webtoegankelijkheid belangrijk is voor jou en je doelgroep.

Wat is webtoegankelijkheid?

Als je verwacht dat iedereen jouw website of app gebruikt om een dienst af te nemen of met je in contact te komen, moet deze voor al die mensen toegankelijk zijn. Maar wat betekent webtoegankelijkheid precies? Een toegankelijke website is te gebruiken door iedereen. Wanneer je er wat langer over nadenkt, kom je erachter dat er situaties zijn waarin toegankelijkheid voordelen heeft voor iedereen. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer mensen:

  • Onderweg zijn en weinig tijd hebben.
  • Met een huilend kind op de arm staan en maar één hand beschikbaar hebben.
  • Een minder goede internetverbinding hebben.
  • Buiten zijn en de zon het contrast op hun scherm vermindert.

Webtoegankelijkheid draagt dus bij aan verbeterde ervaringen in tal van situaties en voor veel doelgroepen. Waarschijnlijk ook voor die van jou.

Is het verplicht een toegankelijke website te hebben?

Op 1 juli 2018 schreef de Nederlandse overheid het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid op basis van Europese richtlijnen. Dit besluit verplicht overheidsinstanties om hun websites en mobiele applicaties toegankelijk te maken. Zo zijn hun platformen gemakkelijk te gebruiken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking, aandoening of B1-taalniveau. Ook moeten ze hun verantwoording daarover afleggen in een openbare toegankelijkheidsverklaring. Wij ontwierpen vorig jaar bijvoorbeeld een toegankelijke website voor de gemeente Schiedam, en zij hebben daarover een verklaring op de website geplaatst.

Geen vereiste? Wel een goede keuze

Voor niet-overheidsinstellingen zijn de regels minder duidelijk. De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte geeft aan dat de diensten die bedrijven en instellingen in een aantal sectoren aanbieden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Andere sectoren mogen zelf kiezen in welke mate zij hun informatie en diensten toegankelijk aanbieden, zolang het niet in strijd is met deze wet. Afhankelijk van je doelgroep, kan het relevant zijn er aandacht aan te besteden. Wij hebben bijvoorbeeld voor Nieren.nl veel rekening gehouden met webtoegankelijkheid. Mensen met een aandoening aan hun nieren hebben een verhoogde kans op problemen aan hun ogen . De website moet daarom voldoende contrast hebben en de letters een formaat dat teksten duidelijk leesbaar maakt. Zo hebben wij hen geholpen toch volledig toegankelijk te zijn.

Om toegankelijk te zijn, breng je een gebruiksvriendelijke structuur aan op je site en gebruik je taal en zoekwoorden die past bij het niveau van je doelgroep. Dit heeft ook voor zoekmachines positieve gevolgen. Google snapt wanneer gebruikers jouw website als gebruiksvriendelijk ervaren, waardoor jouw site als relevant wordt bestempeld. Ook begrijpt Google dankzij de structuur beter waar de pagina’s over gaan. En omdat je dezelfde woorden gebruikt als jouw doelgroep, kan je website hoger gaan ranken. Zo kan toegankelijkheid je helpen bij het behalen van je doelen.

Drempelvrij.nl: keurmerk voor toegankelijke websites

Voor bedrijven is er het keurmerk Drempelvrij, dat aangeeft in hoeverre jouw website toegankelijk is. Is het belangrijk om aan te tonen dat jouw site daadwerkelijk toegankelijk is, dan kan je dit keurmerk aanvragen. Een externe partij onderzoekt dan of de site voldoet. In onze ogen zijn veel van de eisen van het keurmerk belangrijk voor iedere gebruiker van iedere website, ook als je niet per se kiest voor een toegankelijke website. Tijdens het bouwen en ontwerpen van websites houden onze interactieontwerpers, visueel ontwerpers, developers, copywriters en SEO-specialisten hier rekening mee.

Wat maakt een website toegankelijk?

Voorbeelden van onderdelen waar je op moet letten bij het maken van een toegankelijke website zijn:

  • De manier waarop de code is opgebouwd. Deze moet logisch zijn, we noemen dit ‘semantische opmaak’. Heeft je code een logische opbouw, dan kunnen screenreaders begrijpen wat ze voorlezen.
  • Een duidelijke navigatiestructuur die op verschillende apparaten snel toegang biedt tot de voor de bezoeker relevante informatie.
  • Een duidelijke informatieopbouw op je pagina’s. Daarmee kunnen mensen snel scannen zonder vermoeid te worden door teveel tekst.
  • Goede leesbaarheid door voldoende contrast tussen kleuren en niet te kleine letters. Daarnaast helpen kleuren ook om de structuur nog beter duidelijk te maken en onderscheid te maken tussen wat meer en minder belangrijk is.
  • Niet te complex taalgebruik (geen jargon), het liefst met dezelfde woorden die jouw doelgroep ook gebruikt. Op deze manier komt je boodschap beter over.
  • Alternatieven voor bijv. visuele media, zoals omschrijvingen bij afbeeldingen of ondertiteling bij videos.

Wat is niet altijd nodig?

Het is bijvoorbeeld niet altijd nodig om voorleesfunctie te hebben op je website. Veel mensen die dit echt nodig hebben, maken gebruik van speciale software of de mogelijkheden die hun Operating System (OS) biedt. Ook een functie om lettertypes te vergroten is vaak niet nodig, want deze zit standaard in de browser. En naar onze mening moet deze grootte afhankelijk zijn van de voorkeur die mensen instellen op hun OS of in hun browser. Op basis daarvan wordt de tekst op de website vergroot of verkleind.

Heb ik een toegankelijke website nodig?

Wil jij een toegankelijke website laten maken, of vraag je je af of dat voor jou en jouw doelgroep wel nodig is? Wij bepalen altijd samen met onze opdrachtgevers in hoeverre zij volledig toegankelijk willen zijn. Ook als je niet bij een overheidsinstelling werkt, biedt toegankelijkheid jou en je doelgroep voordelen die bepalend zijn voor het succes van je website. Alle design,- content- en developmentkeuzes die je maakt moeten in dienst staan van je doelgroep. Zijn je gebruikers tevreden met je website, dan heeft dit positieve gevolgen voor je ranking in Google en het behalen van je doelen. Zoek je naar een digitale partner waarmee je webtoegankelijkheid kunt bespreken? Kom dan een keertje langs om het met ons te bespreken.

Volgend blogartikel Hoe illustraties waarde toevoegen voor je doelgroep
Hoe illustraties waarde toevoegen voor je doelgroep

Wij zijn Hoppinger

Met een team van 80 specialisten vertalen we complexe en uitdagende vraagstukken naar web en native oplossingen die onze opdrachtgevers succesvoller en het leven van hun publiek gemakkelijker maken. Zo maken we als strategisch partner digitale ambities waar.

Meer over ons