Naar navigatie Naar hoofdinhoud

Wij gebruiken cookies voor de beste ervaring van de website. Meer informatie.

Ga naar het overzicht
Ga naar de homepagina Ga naar het overzicht

Betrouwbare informatie & veilige ontmoetingen

Of je nu al jaren dialyseert of net de diagnose nierschade hebt gekregen, je wordt geconfronteerd met vragen waarop je een goed antwoord wilt. Van een expert of een ervaringsdeskundige. Die antwoorden vind je op het platform nieren.nl.

 

De vraag: De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging willen nierpatiënten en de mensen om hen heen betrouwbare informatie bieden en met elkaar verbinden. Zo kunnen nierpatiënten de regie pakken en hun eigen zorg verbeteren of versterken.
De uitdaging: Een platform bouwen waar expert-content en user generated content op de juiste manier bij elkaar worden gebracht waardoor de gebruikers op een eenvoudige manier in hun complete informatie- en interactiebehoefte worden voorzien.
Het resultaat: Nierpatiënten voelen zich thuis op nieren.nl, zij kunnen hier hun vragen stellen en elkaar ontmoeten. Het platform werkt bovendien zo intuïtief, dat ook de oudere doelgroep er blij mee is.
nieren-1

Een samenwerking tussen Nierstichting en Nierpatiënten Vereniging

Zowel de Nierstichting als de Nierpatiënten Vereniging willen het leven voor nierpatiënten prettiger maken. De Nierstichting doet dit door te werken aan bewustwording bij het grote publiek, en door wetenschappelijk onderzoek te steunen. Op haar beurt zet de Nierpatiënten  Vereniging zich vooral in voor de patiënten zelf, door richtlijnen te ontwikkelen en contact met andere patiënten mogelijk te maken. Beide partijen maken zich samen sterk om goede voorlichting te bieden, zowel voor patiënten als hun omgeving. Het platform nieren.nl is een van de resultaten van deze samenwerking.

nieren-2
De uitdaging

Betrouwbaar en compleet vanaf dag één

Het platform zal iteratief gaan groeien, maar moest uiteraard wel van meet af aan van hoog niveau zijn. Want als het om een persoonlijk en precair onderwerp gaat zoals op nieren.nl, is het belangrijk om vanaf dag één het vertrouwen van de gebruikers te krijgen. Door een complete informatievoorziening, door een veilige en betrouwbare omgeving te bieden om persoonlijke en medische gegevens uit te wisselen en door eenvoud in gebruik.

Kortom, de uitdaging was om een flexibele eerste release van het platform neer te zetten, waarvan de informatiestructuur en de technische architectuur het mogelijk maken om de komende jaren steeds verder te groeien. Op deze manier kunnen we het platform laten meebewegen met de veranderende wensen en inzichten in de toekomst.

De aanpak

Hoppinger in hart en nieren

Het ontwikkelen van een complex platform als nieren.nl is echt een case voor ons. Het is een perfecte combinatie van een betekenisvol platform voor de gebruikers met een geweldige mate van technische complexiteit achter de schermen. Door vanaf de start vanuit alle relevante perspectieven (informatiestructuur, gebruikers, contentbronnen, SEO en technische architectuur) de juiste structuur uit te tekenen, ontwikkelden we een platform met veel doorontwikkelingsmogelijkheden voor de toekomst.

Binnen nieren.nl zijn ook allerlei maatregelen getroffen om patiëntgegevens te beschermen. De geavanceerde architectuur van het platform bevat verschillende beveiligingsniveaus om gegevens logisch van elkaar te scheiden. Dat verhoogt de veiligheid en stabiliteit van het platform.

Vrijwel alle content binnen nieren.nl wordt automatisch ‘gelabeld’ op basis van de Thesaurus Zorg en Welzijn (digitale bibliotheek). Er zijn intelligente koppelingen tussen verschillende soorten content en tussen content en deelnemers aangebracht. Samen met de semantische zoekfunctie helpt dat bezoekers bij het vinden van de juiste informatie.

nieren-4
Het resultaat

Intuïtief en informatief

Met nieren.nl heeft de Nierstichting samen met de Nierpatiënten Vereniging een gebruiksvriendelijk en compleet platform neergezet. De verschillende technische onderdelen zijn naadloos met elkaar geïntegreerd. Dit uit zich in de gebruiksvriendelijkheid die je ervaart als je het platform bezoekt. De eerste gebruikers, zelf ook nierpatiënt of hun naasten, zijn erg tevreden over hoe intuïtief zij alle beschikbare informatie kunnen raadplegen. Binnen één week waren er al meer dan 200 deelnemers!

 

Case highlights

De combinatie van techniek, design en user experience maakte nieren.nl een innovatief project. De uitdaging om een compleet platform neer te zetten, dat nierpatiënten en hun naasten ondersteunt en hen daadwerkelijk helpt.

  • Nieuwe online en offline huisstijl
  • Rijke en dynamische user interface
  • Gebruikers kunnen content creëren en interactie aangaan
  • Toepassing van encryptie om persoonsgegevens veilig op te slaan
  • Content wordt gelabeld via de thesaurus
  • Moderne architectuur met verschillende beveiligingsniveaus
  • Frontend in React Js, met applicatielaag voor logica en koppelingen
  • Headless Drupal voor contentbeheer
Logo

Nieren.nl, een e-health oplossing voor nierpatienten en hun naasten.

Wil jij ook een innovatieve e-health oplossing lanceren?

Bel Eric als jij zo'n uitdaging voor ons hebt!
Foto van Eric de Vos
Meer weten over onze E-health oplossingen?
Volgende case Liftinstituut
Liftinstituut