Copy is verbonden met alle disciplines

Je laat een website maken en onze teams pakken alles voor je op: strategie, design, de bouw van het platform en de online marketing na livegang. Teksten zet je later zelf in het CMS, want dat kan ook als de rest al af is en jij kent je business het best. Toch? Nee. Dat is zonde. De kans is groot dat de toon van je teksten niet past bij de identiteit en strategie van je website. Of dat je ineens veel lager rankt in Google omdat je de belangrijke zoekwoorden niet hebt gebruikt. Succesvolle copy creëer je alleen als klanten, interactieontwerpers, designers en online marketeers met elkaar samenwerken. Wat copy precies zo essentieel maakt lees je in dit artikel.

 

1. Content hangt samen met strategie en ontwerp

Net als het visuele en interactieontwerp is copy een onderdeel van een website dat je ‘ontwerpt’ op basis van de visie, identiteit, strategie, doelstellingen en doelgroep van jouw bedrijf. Sterker nog: de teksten en content op je website zijn hét instrument waarmee je het verhaal van jouw bedrijf en toegevoegde waarde vertelt. Ze zijn de interactie met je gebruiker en de reden waarom die je website bezoekt. Teksten moeten dus in lijn zijn met de rest van je platform. Het liefst werk ik daarom altijd met interactieontwerpers en designers. Samen zorgen we dat de flows, het ontwerp en de teksten de visie, identiteit, etc. op de juiste manier uiten. Alleen op die manier creëren we een geheel dat klopt.

 

Case: recruitment website Spaarne Gasthuis: samenwerking interactieontwerper en copywriter

Ik werkte met onze interactieontwerper voor een recruitmentwebsite en learning portal voor het Spaarne Gasthuis. Met die site werven ze nieuw talent en bieden ze informatie over stages en opleidingen. Ook bieden ze informatie over doorontwikkelingsmogelijkheden voor huidig personeel. Op basis van interviews met de doelgroep en interne stakeholders bepaalden we:

  • De informatieopbouw van de website.
  • Welke vragen pagina’s moeten beantwoorden.
  • Hoe we de teksten op iedere pagina presenteren.

De flows die de IO’er maakte hadden invloed op mijn teksten, en mijn teksten hadden invloed op de flows. Door samen kritisch naar beide te kijken, creëerden we een website die gebruiksvriendelijk is en een helder verhaal vertelt.

Laptop met de recruitmentwebsite van Spaarne Gasthuis

 

Case: nieuwe corporate website Movir

Vanaf het begin van dit project werkte ik nauw samen met de visuele ontwerper en interactieontwerper. Dit deden we tot aan het moment van livegang. Zo was iedere stap die we van schets tot eindproduct zetten gebaseerd op onze samenwerking. We begonnen met een workshop met de klant om in kaart te brengen wat ze wilden vertellen. Ook gingen we na wat de job to be done van hun doelgroep was. Vervolgens werkten we dat met zijn drieën uit, om het verhaal in de vorm van een online platform te gieten. Zelfs de menustructuur en pagina’s bepaalden we met de uitkomsten van deze workshop. De flows maken, het ontwerp creëren en de copy schrijven was één proces waarbij alles met elkaar was verweven. Op die manier zorgen we dat alles bij elkaar past en elkaar versterkt.

 

2. Een copywriter geeft jouw bedrijf een eigen stem

Je hebt misschien weleens gehoord van ‘tone of voice’. Reset even alles wat je daarover weet. Ik ga je iets vertellen over voice and tone design: dat wat je vertelt en de toon waarop je dat doet. Als bedrijf wil je een relatie aangaan en onderhouden met gebruikers. Je moet ze daarvoor van je bedrijf overtuigen door de juiste boodschap op de juiste toon over te dragen. Zowel die stem en toon kan ik als copywriter samen met jou (en een designer) ‘ontwerpen’, onder andere op basis van de identiteit, missie, visie en vooral de doelgroep van je bedrijf. Het is belangrijk dat we dit samen doen, want jij en je team moeten je volledig comfortabel voelen bij de keuzes die we maken. Je gebruikt je stem en toon op een consistente wijze door daar afspraken over vast te stellen in een schrijfwijzer. Zijn meerdere mensen betrokken bij het schrijven van teksten voor je website, dan weet je zeker dat zij de voice and tone op dezelfde manier inzetten.

 

Case: pLESStic van FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft een nieuwe verpakking gemaakt voor hun plakken kaas. Deze verpakking is te hergebruiken en meerdere keren te recyclen. Hiermee is FrieslandCampina een stap dichterbij zijn doel: alleen nog maar recyclebare verpakkingen maken in 2025. Dankzij deze nieuwe ontwikkeling verkleinen zij hun voetafdruk. Geweldig nieuws dus, dat gedeeld wordt met de buitenwereld via de website van pLESStic. Op de website mocht de multinational informeel en enthousiast overkomen. Bovendien moest het platform het verhaal over de verpakking in duidelijke taal en zonder jargon uitleggen. Samen met de designer keek ik naar wat voor toon bij de website en de beeldtaal van zijn visuals paste. Daar is een vrolijke, menselijke taal uit voortgekomen die je op de website van pLESStic kunt bekijken.

 

Case: nieuwe website Nationaal MS Fonds

In 2018 maakten we met Vidda Digital de website voor het Nationaal MS Fonds. Hun communicatiemedewerker schreef de teksten en ik redigeerde ze aan de hand van een zelfgemaakte schrijfwijzer. Daarin stonden afspraken die we hebben gemaakt om de teksten op alle pagina’s consistent te schrijven, zoals:

  • Op welke pagina’s we op B1-niveau schrijven, zodat mensen met MS simpele uitleg over hun ziekte krijgen.
  • Welke persona’s bepaalde pagina’s bezoeken.
  • Welke zoekwoorden belangrijk zijn om hoger te ranken.
  • Met welke voice and tone we de verschillende doelgroepen aanspreken.
  • Advies over schrijven voor online, met voorbeeldteksten.

Laptop met website van MS Fonds

 

3. Een copywriter leert je business kennen en schrijft er objectief over

Ga ik voor of met je schrijven, dan is het belangrijk dat we op één lijn zitten en ik alles over je bedrijf weet. Dat betekent dat ik graag aansluit bij je team en je veel vragen stel. Alleen zo kan ik een tekst opleveren die het verhaal van jouw bedrijf volledig vertelt. Waarom het dan alsnog niet beter is om er zelf over te schrijven? Veel klanten die dat doen schrijven teksten die vooral over hen gaan. Dat is heel logisch. En helaas ontzettend inside-out. Je teksten moeten juist op de doelgroep focussen, en op welke voordelen jij als bedrijf of jouw product of dienstverlening hun biedt. Als copywriter combineer ik voor iedere pagina jouw businessdoelen met de doelen van de gebruiker. Zo ga je live met een website die jullie allebei helpt jullie doelen te behalen.

 

4. Een copywriter hamert op relevantie

Ik wil dat jouw gebruikers geloven dat jij degene bent die hen het beste helpt. Samen met jou realiseer ik dat door te focussen op een aantal van de bovenstaande punten. Het overdragen van de juiste boodschap op de juiste toon heeft daar bijvoorbeeld veel invloed op. Maar er komt meer bij kijken. Ook relevant zijn voor je gebruiker wordt een steeds belangrijkere issue. Gebruikers worden alleen blij van content die hen daadwerkelijk op weg helpt. Doet de content op je website dat, dan delen bezoekers het met anderen, bezoeken ze je website vaker en ontdekt Google dat jij een betrouwbare, relevante partij bent. Door relevant te zijn, winnen jullie allemaal. Ook om dat te bereiken is nodig om te achterhalen:

  • wat de user intent van je gebruikers is: dat wat ze werkelijk op een pagina willen
  • welke verandering je doelgroep met jouw dienst of product wil maken
  • waarom ze dat willen
  • wat ze daarvan weerhoudt
  • wat jouw voordelen voor je doelgroep zijn
  • hoe je bovenstaande vermengt met je visie, missie en identiteit

 

Mijn teksten worden het beste wanneer ik er met jou en designers, marketeers en SEO-specialisten aan werk.

 

5. Een copywriter weet alles over zoekmachines

Wil je dat mensen jouw website organisch (onbetaald) vinden? Dan moet je hoog ranken in Google. Het liefst helemaal bovenaan. Verschillende dingen hebben daar invloed op, bijvoorbeeld de lengte van je teksten, de relevantie van je pagina’s en website en de snelheid van je website. Een andere belangrijke factor is de SEO-vriendelijkheid van je teksten (SEO staat voor ‘search engine optimization’). Dat betekent niet dat ik een onleesbare aaneenschakeling van zoekwoorden maak. Sterker nog, voor keyword stuffing deelt Google boetes uit. Het maakt je ook niet populair bij je doelgroep. Mensen verlaten je website omdat je ze niet helpt, waardoor Google snapt dat je website niet relevant is en hem lager doet ranken. Je hebt die zoekwoorden dus nodig om hoog te ranken. Ik pas zoekwoorden op een goede, gebruiksvriendelijke manier toe en zorg ervoor dat je teksten goed leesbaar en relevant zijn.

 

Case: recruitment website Spaarne Gasthuis: samenwerking SEO en copy

Voor het recruitmentplatform dat we voor het Spaarne Gasthuis maakten, heb ik met onze IO’er en SEO-specialist gewerkt. De SEO-expert deed van tevoren een zoekwoordenonderzoek waaruit de belangrijkste zoektermen bleken. Ik heb ervoor gezorgd dat de juiste termen op de juiste pagina’s gebruikt worden, en in de URL’s, H1’s, H2’s en alinea’s staan. Zo komen gebruikers via Google terecht op pagina’s die relevant voor ze zijn.

Designers discussiëren bij Hoppinger

 

6. Een copywriter brengt je ook off-site succes

Ben je actief op social media, maar weet je niet hoe je het posten van updates gestructureerd aanpakt? Ik maak een contentkalender voor je waarin ik per maand, kwartaal of jaar inplan wat je op die kanalen plaatst. Die keuzes maak ik samen met jou op basis van je business. Vaak kijk ik naar wat je doelgroep wil weten, wanneer belangrijke evenementen plaatsvinden, wat in het nieuws gebeurt, etc. Daar kunnen we op inhaken of naartoe plannen met campagnes of artikelen. Een zoekwoordenonderzoek toont in welke maanden mensen het meest op bepaalde zoekwoorden zoeken. Daaruit maak ik op wanneer campagnes relevant zijn en hoe je daarmee je doelgroep bereikt. Zo heb je duidelijk overzicht van wat belangrijk is, wanneer, wat je daarover gaat zeggen en op welk kanaal. Andere off-site copy waarmee ik je meer succes kan opleveren zijn bijvoorbeeld advertentieteksten in Google en nieuwsbrieven.

 

Case: contentkalender voor Gites.nl

Op Gites.nl huren en verhuren mensen vakantiehuisjes in Frankrijk. Ik heb hun Facebookaccount overgenomen en een profiel op Instagram gemaakt. In een contentkalender plan ik wat ik allemaal online ga zetten. Iedere week post ik bijvoorbeeld een huisje dat op de website verhuurd wordt, ik haak in op feestdagen en seizoenen, en overtuig millennials er met een specifieke campagne van dat een vakantie in Frankrijk even uniek kan zijn als aan de andere kant van de wereld. Dankzij de contentkalender heb ik controle over alle verschillende updates die ik post, plan ik vooruit en kom ik zelfs op ideeën voor nieuwe posts.

 

Case: contentkalender voor COMBACTE

Een andere klant waar ik een contentkalender voor maak, is COMBACTE. Dit is een consortium met een netwerk aan specialisten die onderzoek doen naar nieuwe medicijnen om resistentie voor antibiotica tegen te gaan. Dagelijks posten zij op Twitter en LinkedIn over ontwikkelingen en onderzoek, maandelijks sturen zij een nieuwsbrief en ze zijn aanwezig bij veel evenementen. Om hier overzicht van te houden en dit op een gestructureerde manier aan te pakken, heb ik een contentkalender gemaakt. Daarin staat wat wanneer in het werkveld gebeurt en hoe we daarop inspelen.

Laptop met de website van COMBACTELaptop met de website van Gites

 

Succesvolle copy creëren vereist samenwerking

Goede teksten schrijf je niet zomaar door Word te openen, een minuut na te denken en te gaan typen. Mijn teksten worden het beste als ik er samen met jou aan werk en je doelgroep volledig leer kennen. Ook doe ik mijn werk het beste wanneer ik vanaf het begin van een project betrokken ben en met IO’ers, designers, SEO-experts en marketeers schakel. En met jou als klant. Om er het beste van te maken, moeten we met elkaar werken. Dat is juist wat het zo leuk maakt.

Over de auteur

Nina Vossen is (voormalig) Copywriter bij Hoppinger.

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en laat ons jouw gids zijn in een complexe digitale wereld.